La Roque-Gageac

La Roque-Gageac, zicht over de Dordogne

La Roque-Gageac

Als ik uit de lijst van Les Plus Beaux Villages de France uit de omgeving een top drie moet opstellen, dan lijkt de kans me groot dat dit dorpje er deel van uitmaakt. Zowel het zicht op het dorp als het uitzicht vanuit het dorp zijn er prachtig, en het dorp is groot genoeg om er bij elk bezoek nog iets nieuws te ontdekken.

Mijn zoveelste bezoek aan La Roque-Gageac.

Mijn bezoek van vandaag staat in het teken van de geschiedenis. Ik wil wel eens te weten komen sinds wanneer deze plek bewoond werd. Ik kom eraan op een zonnige en warme namiddag, en ik realiseer me dat het in La Roque-Gageac allicht nog warmer zal zijn dan elders. Want als er iets is dat ik heb onthouden van een vorig bezoek, dan is het wel dat er in La Roque-Gageac een warm microklimaat heerst.

Het microklimaat van La Roque-Gageac.

Dat microklimaat heeft alles te maken met de unieke ligging van het dorp. Het zit immers geprangd tussen de Dordogne en een steile rotsklif. De rotsklif, en dus de huizen, kijken allemaal in zuidelijke richting en vangen dus maximaal de middagzon. Tel daar nog bij dat die kalkrots de warmte opslaat om nadien langzaamaan weer af te geven, en je begrijpt het bijna tropische klimaat dat er heerst. En dat voel je niet alleen, dat zie je ook. Doorheen het dorp slingert een weelderig mediterrane tuin, vol palmbomen, cactussen, bananenbomen, bougainvillea, sinaasappelbomen, granaatappelbomen, citroenbomen en oleanders. 

La Roque-Gageac van prehistorie tot middeleeuwen.

Uit prehistorische vondsten valt af te leiden dat er al heel lang geleden mensen verbleven op de plaats van het huidige La Roque-Gageac. Van echte vaste, gedocumenteerde bewoning is pas sprake sinds de middeleeuwen. La Roque-Gageac was toen een vissersdorp en had een handelshaven waar de befaamde gabarres konden aanmeren. Gabarres zijn riviervrachtschepen: platbodems die, ook al staat het water soms bijzonder laag, toch nog een grote lading kunnen vervoeren. Alleen, vandaag de dag valt er op de Dordogne niets anders meer te vervoeren dan… toeristen. En dus hebben de enkele nog overgebleven gabarres hun traditionele lading verruild. Een rondvaart in La Roque-Gageac behoort dus tot de mogelijkheden.

Fort in de rotsen in La Roque-Gageac
Wonen in La Roque-Gageac.

De huizen in La Roque-Gageac lijken bijna op elkaar gestapeld, zo smal is de strook tussen rivier en rotswand. De straatjes tussen de huizen zijn dan ook steil en geregeld van trappen voorzien. Hier geen auto te bespeuren! Kijk je omhoog, dan stel je vast dat ze het vroeger toch nog hogerop zochten. Toen bouwden ze niet voor, maar in de rots. Het blijken restanten te zijn van middeleeuwse versterkte woningen en een fort, opgetrokken in een poging om zich te beschermen tegen roofzuchtige Vikingen. 

Het gevaar van wonen onder de rotsen.

Dat wonen in de warmte van een rotsklif niet zonder gevaar is, bleek op 17 januari 1957. Een groot stuk rots stort die dag naar beneden en doodt drie mensen. Ook zes huizen en een schuur moeten eraan geloven. De route départementale bleef ruim twee jaar afgesloten voor herstel. 

Op 9 januari 2010 stort een deel van het plafond van het fort in de rotsen ook naar beneden. Nader onderzoek wijst uit dat er nog eens een stuk van zomaar even 320 ton steen naar beneden dreigt te storten. Gedurende vijf weken sluit men de route départementale weer af, een aantal bewoners mag uit voorzorg zijn huis niet meer in, en stutwerkzaamheden moeten het gevaar zo snel mogelijk elimineren. De toen gebouwde, robuuste verstevigingspalen zijn nu nog duidelijk te zien. Sinds kort is het fort weer open voor bezoek. Een aanrader!

Flaneren langs de Dordogne.

De route départementale gaat (voorlopig) voor een laatste keer tijdelijk dicht in 2014, en dat herinner ik me nog. We zijn hier immers in 2014 definitief komen wonen. Bij ons eerste bezoek aan La Roque-Gageac had je als voetganger amper de ruimte, en reden de auto’s zo goed als over je tenen. In november 2014 werd de straat heraangelegd en aan beide zijden wordt voorzien van een voetpad. Dat, in combinatie met wat winkeltjes en terrasjes, maken er nu een echte flaneerplek van.

Uitzicht uit La-Roque-Gageac
Wandelen vanuit La Roque-Gageac.

Er zijn een aantal wandelingen terug te vinden die vanuit La Roque-Gageac vertrekken, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze starten (en eindigen) met een serieus te overbruggen hoogteverschil. Je zit immers in de vallei, en tegen die rotswand aan te kijken. Jan en ik kozen verleden jaar voor een wandeling van een kleine 10 km  en een hoogteverschil van 446 meter. Die wandeling staat als gemakkelijk omschreven, en dat is waar, als je tenminste abstractie maakt van dat hoogteverschil. 

Uitzicht op Domme.

Om vanuit La Roque-Gageac Domme te zien, moet je dus klimmen. Doe dat in hemelsnaam niet op een té warme dag. Al zorgen de vergezichten die je voorgeschoteld krijgt wel voor een beloning om U tegen te zeggen. 

Domme is een versterkt stadje op de andere oever. Het toornt 150 meter boven de Dordogne uit en is uiteraard ook het bezoeken waard. Net als La Roque-Gageac staat Domme op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France

Nog even een pauze.

Ik heb dorst en ben toe aan een terrasje. Al zou een ijsje er ook wel ingaan. Als ik de straat oversteek ter hoogte van het ijssalon om het bord met overzicht van alle smaken grondig te bestuderen, valt mijn oog op een flinterdunne wapperende zomerbroek. Het ijsje belandt op de achtergrond, en even later stap ik een broek én een bloesje rijker weer naar buiten. Ik besluit maar weer langs het water te lopen, zodat ik niet nogmaals in de verleiding kom. Ik trakteer mezelf alsnog op iets te drinken. Je dorst lessen met zicht op een van kano’s vergeven Dordogne, het mens kan het slechter treffen.  

Wat hebben we vandaag geleerd…?

La Roque-Gageac staat niet voor niets op de lijst van mooiste dorpen in Frankrijk. Meermaals bezoeken is geen straf, want je ontdekt toch telkens iets nieuws. Een volgende keer overweeg ik zelfs een geleide wandeling, wie weet wat krijg ik nog te horen… Ook een tochtje in een gabarre staat op mijn verlanglijst. Wordt dus vervolgd.

Waar ligt La Roque-Gageac.

La Roque-gageac ligt in het departement Dordogne op 35 km of 42 minuten rijafstand van Le Manoir in Souillac. Op de weg erheen zijn Montfort en Vitrac interessante plekken voor een kortere stop. In de buurt ligt ook het magnifieke Domme, maar daar trek je beter meer tijd voor uit. Een bezoek aan de tuinen van Marqueyssac is als combinatie een aanrader.